A névjegykártya létjogosultsága

businesscard

A névjegykártya szerepe mára megváltozott.

20-25 éve az emberek nagy mappákban, meg pörgethető névjegykártya-tartókban gyűjtötték százasával a kártyákat, rendezgették ABC rendbe, és használták telefonkönyvként. Aztán jöttek az egyre okosabb telefonok, az egyre elérhetőbb saját weboldalak, majd a közösségi média és lassan meg kell kérdeznünk: szükség van még névjegykártyára?

A névjegyek mérete nem változott. Ugyanazt a szabványméretet használjuk, mint 25 éve, (85×55 mm vagy 90x50mm), egyoldalas, kétoldalas, egyéniséget tükröző, vicces, egyszerű, elegáns, még ma is számtalan féle van. Ami változott, az a funkció. Régen adattároló volt. Gondosan elpakoltuk, és ha kellett elővettük. Évekig őriztük. Ma a szerepe mindössze annyi, hogy mielőbb beírjuk a telefonba a számot, küldjünk egy e-mailt, megnézzük a weboldalt, ismerősnek jelöljük az illetőt, tehát mielőbb virtuális kapcsolatot létesítsünk, ezt követően a névjegykártya már nem érdekes. Az információt már nem a papírdarab tárolja.

Ami nem változott, az az első benyomás szerepe. A névjegy tükrözi a tulajdonosa személyiségét. Sokat leszűrhetünk belőle, ha van hozzá egy kis érzékünk. Ezen kívül a névjegy átadásával kifejezzük, hogy várjuk a kapcsolatfelvételt.

Hogy mikor teszünk el mégis névjegyet? Esetleg ha érdekesnek, különlegesnek, ötletesnek, vagy netalán hasznosnak találjuk.

Ma egy szimpatikus étterembe tévedtünk be. Tetszett a hely, jó volt a kiszolgálás, ízlett az étel. A távozásnál kaptunk egy névjegyet és a pincér megkért, hogy ha tetszett, értékeljük az éttermet a weboldalukon vagy a Google+ oldalukon. Mire hazaértem, már el is felejtettem, de most este kezembe akadt a kártya és már meg is írtam az értékelést. Egyébként a nevükre sem emlékeztem pontosan, mert kicsit szokatlan volt, úgyhogy ez a kártya már elérte a célját. Lehet így is.

Mérlegeljük a lehetőségeket! Elképzelhető, hogy a névjegyünket felruházhatjuk valami plusz funkcióval, amiért érdemes megőrizni. Ha nincs ilyen, akkor nem kell feltétlenül erőlködni. A kevesebb több alapon érdemes törekedni az egyszerűségre.

Mutatok négy ötletes és négy egyszerű, szép névjegyet:

A viccesek:

creative-business-cards-4-5


creative-business-cards-4-8creative-business-cards-4-15


creative-business-cards-4-22-1
creative-business-cards-4-22-2

 

___________________ és a gyönyörűek:

a8826800234149eabf6ff3a93db3a030


business-cards-design-apr12-28


Unique-Letterpress-Business-Card-Queen-of-Spades-CardRabbit.com-Google-Chr_2013-11-19_11-13-


mars-made