Fejlesztés helyett, játssz kreatívan!

alkoto

Bevallom, falra mászom az egész kicsi gyerekeknek szánt fejlesztő játékoktól. Gyereknevelés terén szinte mindenben egyetérek dr. Vekerdy Tamással, én soha nem akartam “fejleszteni” a gyerekeimet. Azt hamar észrevettem, hogy a bolti játékok sosem elég érdekesek. Mindig jobb volt az, amit ők varázsoltak játékká. A valódi edény, az ásványvizes flakon, a vizes ecset vagy akár a bot. :)

Igen, a bot, amit most érthettek jelképesen is, mint BÁRMI megtestesítője. Mert hát a bot arctalan és formátlan dolog. Pusztán a mérete adott, de az is könnyedén változtatható. A legnagyobb lehet apuka, a közepes anyuka, a kicsik kicsikék, azaz gyerekek, a picike meg baba. És már mehet is a szerepjáték több felvonásban. Persze bármelyik bot bármikor átváltozhat kutyává, macskává, delfinné, kakassá és nem folytatnám. Azt hiszem itt kezdődik a kreativitás. Mikor tehetnék meg ezt egy “barbival” vagy egy plüsskutyával?

bot

A képen Leamortizált Krumplifej Úr és a Csodaszarvas

Persze nem a babával, vagy a plüssökkel van bajom, mert azokkal is elszabadulhat a fantázia (van is három zsáknyi belőle). Inkább azzal, hogy minél kidologozottabbra, minél funkcionálisabbra terveznek a szuper játékgyártók egy játkot, annál inkább korlátozzák a képzelőerőt, ergó annál unalmasabbá válnak. A totyogóknál és ovi korú gyerekeknél ez fokozottan igaz. Azon is elgondolkozom, hogy milyen aljas dolog hátulról jövősen eladni ezeket szegény, elgyötört szülőknek. Azoknak, akik csak jót akarnak a gyereküknek. A boltok és játékok elnevezése: okos szülők boltja, felelős szülők boltja, meg ilyesmik. “Jézusom, ha felelős szülő akarok lenni, muszáj itt vennem valamit a gyereknek!” “Én nagyon modern vagyok, és a legjobbat akarom a gyerekemnek, szuper okossá fejlesztem már most totyogó korában!” – gondolom ilyen gondolatok keringhetnek szegény mamák fejében.

Nem mondom, hogy mi nem veszünk játékot, mert hazudnék. Veszünk. Viszont azt is tudom, hogy a szerepjáték és az együtt elkészített játék mindig sokkal népszerűbb, mint a fejlesztő és okosító eszközök (játékok?). Szóval, szerintem üljetek le a gyerekeitekkel minden nap játszani. Ne vegyétek el tőle a joghurtot, ha azzal akar festeni, és ne aggódjatok azon, ha kimegy a vonalból. Inkább játsszatok és alkossatok velük együtt! Legyetek partnerek, játszótársak! Meséljetek fejből, akármilyen hülyeség kerekedik ki belőle. Énekeljetek halandzsát, zenésítsétek meg a gondolataitokat, hagyjátok, hogy kifesse magát tetőtől talpig vízfestékkel és még sorolhatnám. Sokkal többet jelent ez, mint megvenni a huszonharmadik fejlesztőjátékot. És nyugodtan “adjatok hangot a botnak”! Ti is jobban fogjátok érezni magatokat, bízzatok az ösztöneitekben!

A most induló Játssz kreatívan sorozatban adok nektek néhány ötletet, ha úgy érzitek, hogy ez nehéz, mert valójában nem az :)!