Mit csinál a kiadványszerkesztő grafikus?

bb1

Legutóbbi munkáim kapcsán szinte minden alkalommal, amikor ismerőseim, barátaim kezébe adtam az általam tervezett és szerkesztett köteteket, találkoztam a kérdéssel: “És ezen te tulajdonképpen mit csináltál?” Megértem, hiszen sem a fotós, sem a szerző nem én voltam ezen könyvek esetében.

Szóval, mit csinál a kiadványszerkesztő? Hát képzeljétek el, hogy kaptok e-mailben egy word dokumentumot, amiben az egész könyv szövege szerepel formázatlanul, nagyjából ömlesztve. Mellé pedig kaptok egy rakat fotót a szerző logikája szerint rendszerezve.

Az én feladatom azzal kezdődik, hogy megtervezzem a könyv megjelenését. Mekkora legyen, milyen anyagú legyen a borítója: puha vagy kemény fedeles, fényes vagy matt borítású, esetleg legyen rajta díszítő, azaz formalakk. Milyen legyen a kötése? Ragasztott vagy fűzött, esetleg tűzött? Milyenek legyenek a belső oldalak? Milyen papírból készüljenek? A vastagságára és minőségre egyaránt gondolni kell, millió lehetőségből lehet választani. Aztán meg kell tervezni, hogy mekkora margókat hagyjunk, milyen betűtípust használjunk, mekkora sorközt és mekkora betűközt alkalmazzunk a könnyű olvasás érdekében. Ebből a szempontból azt hiszem, jó, hogy felteszik nekem a “mit is csináltál te ezen a könyvön” kérdést, mert ez azt jelenti, hogy jól sikerült. Hiszen, ha valami rossz, az az olvasóknak azonnal feltűnik. Biztosan találkoztatok már olyan könyvvel, magazinnal, szöveggel, amit kényelmetlen volt olvasni. Na, olyankor rögtön tudjuk, hogy mit kellett volna jobban csinálni.

De menjünk tovább a tennivalókban. Ki kell még találni, hogy hány hasábbal dolgozzunk, mi áll jól az adott szövegnek. Milyen betűkkel szedjük a címeket, alcímeket, kiemelni valókat, képaláírásokat, tartalomjegyzéket, stb.

Ha ezek megvannak, jöhet az elhelyezés. Először is ki kell választani a rendelkezésre álló képanyagból, hogy mit használunk és mit nem. A képeket, fotókat illusztrációkat a szöveggel összhangban, harmonikusan kell elhelyezni, és a nyomdai elvárásoknak és a választott papírnak megfelelően állítani a színein. A szöveg tördelését javítani a korrektor helyreigazításai alapján. A nyomdába küldés előtt a nyomdai elvárásoknak megfelelően kell összeállítani az anyagot, ami elég összetett technikai dolog, ez nem is részletezném. Ezek a feladatok minden kiadványnál szükségesek.

Screen Shot 2015-08-03 at 23.19.40

A feladat összetettségétől függően meg kell még tervezni a borítót, a színvilágot, az egyéb grafikai elemeket és megjelenést. Jó az, ha minél több fantáziát bele lehet vinni, olyankor érzem igazán a magaménak is az elkészült művet.

Szerencsére a legutóbbi két munkán, az Eger és a Bükk Kalandkönyve, illetve a Balatoni Borkalauz maximálisan ilyen örömmunka volt, így boldogság volt a kezembe fogni a nyomdaillatú könyveket.

kk