Fitz József- könyvdíj

A lány, aki szavakkal varázsolt, Fitz József -könyvdíjat kapott

Pont egy éve jelent meg a Naphegy kiadónál az a képeskönyv, ami Szabó Magda életét dolgozza fel. Kertész Edina írta a szöveget, én pedig rajzoltam. Kihívás volt a munka, nagyon gyorsan kellett dolgoznom, miközben a csuklóm be volt gyulladva. Mégis lelkesen rajzoltam az oldalakt, kutattam Szabó Magda élete után, az emlékházba is ellátogattam Debrecenbe.

Most, életem első Ünnepi Könyvhét szereplésén kaptam a jó hírt, hogy a könyv megkapta a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elismerését, a Fitz József könyvdíjat. Az indoklás itt olvasható. 

Kertész Edina: A lány aki szavakkal varázsolt
A lány, aki szavakkal varázsolt Szabó Magda lenyűgöző életútját mutatja be, olvasmányos – a 6-8 éves korosztály számára is könnyedén érthető, élvezetes módon. Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy kislány aki átjárót talált egy másik világba. Magdának hívták. Ez a történet arról szól, hogyan tanult meg szavakkal varázsolni, és milyen messzire repítették a történetei.
Szabó Magda hitt a szavak varázsos erejében. Az írás volt az élete. Összesen 51 könyve jelent meg, és műveiből 11 film is született. Könyveit több, mint 40 nyelvre lefordították, és munkásságát 22 díjjal jutalmazták. Ki volt ő valójában, és hogy mi vezethetett ehhez a halhatatlan sikerhez? Kertész Edina könyvéből a teljes történetet lehet megismerni. A lány, akiszavakkal varázsolt egy szép és inspiráló kötet, amely olvasmányos módon mutatja be a „magyar irodalom nagyasszonyának“ történetét. Szabó Magda életútja példát állíthat a gyerekeknek, hogy higgyenek a szavak, a varázslatok erejében, legyenek hűek önmagukhoz és az álmaiktól soha ne térjenek el. A könyv nagyszerű választás kisiskolásoknak akár önálló olvasásra is. A történetet gyönyörű keretbe foglalják Takács Viktória meseszép illusztrációi

Minden alkotó embert kétségek gyötrik időnként, hogy jó-e, amit csinál, egyáltalán mi a jó, ki mondja meg, és van-e létjogosultsága a munkának, – már a „munka” fogalma is kétséges sokak számára ebben az összefüggésben.

A díjak, elismerések, visszajelzések, abban erősítenek meg, hogy jó úton járok, hogy érdemes dolgozni. Ezért nagyon köszönöm minden könyvtárosnak és olvasónak! Örülök! 🙂

fitz józsef könyvdíj